برنامه‌نویسی چیست؟ / آشنایی با رایج‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان

با دوستان خود را به اشتراک بگذارید:
برنامه‌نویسی چیست؟ / آشنایی با رایج‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان
برنامه‌نویسی چیست؟ / آشنایی با رایج‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان

افزایش محبوبیت برنامه نویسی در سال‌های اخیر و درآمد و حقوق بالای این رشته افراد بسیاری را برای ورود به دنیای برنامه‌نویسی ترغیب کرده است.

مهارت برنامه‌نویسی به چه معناست؟

در پاسخ باید بگوئیم مهارت برنامه نویسی که با عنوان مهارت کدنویسی (Coding Skill) هم شناخته می‌شود به هنر استفاده از زبان‌های برنامه نویسی مختلف برای نوشتن دستورات با هدف هدایت یک کامپیوتر، برنامه کاربردی (اپلیکیشن) یا برنامه نرم افزاری گفته می‌شود. در مهارت برنامه نویسی کارها و وظایف مورد نظر برای کامپیوتر تعیین می‌شوند. مهارت‌های برنامه نویسی امکان ایجاد نرم افزارهای کامپیوتری، بازی‌ها، اپلیکیشن‌ها، وب‌سایت و بسیاری از موارد دیگر را فراهم می‌سازند.

در دنیایی که تماماً به صورت دیجیتالی متصل است، مهارت‌های کدنویسی تقریباً در تمام جنبه‌های زندگی انسان دخیل هستند. از این رو، پرورش مهارت‌های برنامه نویسی برای موفقیت در هر حوزه‌ای بسیار ضروری به نظر می‌رسد. برنامه نویسان کدهایی را برای ایجاد محصولات دیجیتالی نوین با استفاده از مهارت‌های استثنایی کدنویسی خود خلق می‌کنند. برای خلق چنین محصولاتی تنها مهارت برنامه نویسی کافی نیست و باید این مهارت را با مهارت‌های تجزیه-تحلیل و تفکر خلاقانه تلفیق کرد.

اهمیت اینترنت، موبایل و اپلیکیشن‌ها در زندگی باعث شده تا در چند اخیر برنامه نویسی به یکی از مشاغل پرطرفدار تبدیل شود. بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان با رویای برنامه نویس شدن و استخدام در شرکت‌های معتبر اینترنتی در حال ادامه تحصیل هستند. البته این هیجان و علاقه نسبت به برنامه نویسی به دانش‌آموزان محدود نمی‌شود؛ بسیاری از افرادی که هم اکنون شاغل هستند و یا کسب‌وکار خودشان را دارند نیز علاقه‌‌مند هستند تا با یادگیری یکی از زبان های برنامه نویسی مسیر شغلی خود را تغییر دهند و یا کسب‌وکارشان را از شکل سنتی به شکلی مدرن تبدیل کنند.

بیشتر بخوانید  مزایا و معایب برنامه‌نویسی / از بازار کار مناسب تا نیاز به همیشه به روز بودن

برنامه‌نویس به چه کسی گفته می‌شود؟

برنامه نویس شخصی است که با نوشتن کدهایی خاص به یک کامپیوتر (یا هر وسیلۀ هوشمند دیگری) می‌گوید که چه کاری را باید انجام دهد. این تعریف کلی شغل برنامه نویسی است.

با این حال، برنامه نویس امروزی تعاریف گسترده‌تری دارد. برای مثال یک توسعه‌دهنده نرم‌افزار (یا Software Developer)، برای یک مفهوم یا یک طرح گرافیکی که به او واگذار شده کدنویسی می‌کند و در واقع، به کامپیوتر می‌گوید که چگونه این مفاهیم را اجرا کنند. اگر بخواهیم مثال دیگری بزنیم، باید بگوییم که یک توسعه‌دهنده وب (یا Web Developer) با کدنویسی برای طراحی سایتی که به او ارائه شده، آن را ساخته و راه‌اندازی می‌کند.

در بیشتر مواقع، یک برنامه نویس در حال ساخت و خلق چیزی بر اساس المان‌های طراحی شخص دیگری است. با این حال، برنامه نویسان زیادی هم هستند که برنامۀ خاصی را بر اساس طرح خودشان می‌سازند (اگر شخصی هستید که قابلیت یادگیری چند مهارت را دارید می‌توانید به چنین برنامه نویسی تبدیل شوید).

برخی از محبوب‌ترین و رایج‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان و کاربرد آنها:

برنامه‌نویسی چیست؟ / آشنایی با رایج‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان
برنامه‌نویسی چیست؟ / آشنایی با رایج‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان

پایتون (Python)

کدنویسی در Python از ضروریات برنامه نویسی در سال ۲۰۱۹ است. پایتون یکی از تطبیق‌پذیرترین و متداول‌ترین زبان‌های برنامه نویسی در سراسر جهان است. برای شخصی که قصد دارد در حوزه Data Science، توسعه نرم‌افزار یا تقریباً هر حوزه‌ای از برنامه‌نویسی کار کند، زبان پایتون یکی از بهترین گزینه‌های موجود است. همچنین، زبان پایتون در فناوری‌های نوظهوری مانند یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی نیز کاربرد دارد.

پی اچ پی (PHP)

PHP یکی دیگر از زبان‌های محبوب دنیای برنامه نویسی است که با هدف طراحی صفحات وب استفاده می‌شود. از دلایل محبوبیت این زبان می‌توان به متن باز و رایگان بودن آن اشاره کرد. همچنین، فریمورک‌های قدرتمندی مانند Laravel نیز از این زبان پشتیبانی می‌کنند که همین امر یکی دیگر از دلایل محبوبیت این زبان برنامه نویسی است.

بیشتر بخوانید  جاوا و جاوا اسکریپت چه تفاوتی دارند؟

CSS/HTML

هرچند که HTML و CSS هیچ کدام زبان برنامه نویسی نیستند و در واقع، نشانه‌گذاری‌هایی برای نمایش دقیق محتوای وب‌سایت هستند. با این حال، به قدری داشتن دانش این دو مهم است که مجبور شدیم آن‌ها را نیز در این فهرست قرار دهیم.

اگر قصد دارید توسعه‌دهندۀ وب حرفه‌ای آن هم از نوع Front-end شوید، داشتن دانش و تسلط به HTML و CSS بر شما واجب است. علی رغم اینکه HTML و CSS دو نشانه‌گذاری مستقل هستند، اما از آنها به طور همزمان برای ساختن صفحات وب استفاده می‌شود.

جاوا اسکریپت (JavaScript)

جاوا اسکریپت یکی دیگر از زبان‌های برنامه نویسی تطبیق‌پذیر است که برای پروژ‌ه‌های متنوعی استفاده می‌شود. اگر قصد برنامه نویس شدن دارید، یادگیری جاوا اسکریپت قدم بزرگی برای شروع این کار است. از جاوا اسکریپت عموماً برای طراحی صفحات وب اینتراکتیو، توسعه Back-end وب اپلیکیشن، توسعه و ساخت بازی و حتی رباتیک استفاده می‌شود.

جاوا (Java)

اگر می‌خواهید خیلی سریع برنامه نویس شوید، جاوا یاد بگیرید. جاوا در کنار پایتون یکی دیگر از زبان‌های تطبیق‌پذیر و پُر استفاده در جهان برنامه نویسی است. یادگیری آن آسان است، مانند زبان انگلیسی خوانده می‌شود و در میان برنامه نویسانِ مبتدی بسیار محبوب است.

سوئیفت (Swift)

سوئیفت زبانی است که به تازگی توسط شرکت اپل عرضه شد تا فرآیند توسعه اپلیکیشن برای سیستم عامل iOS را تسهیل کند. استفاده از سوئیف از زبان #C (زبانی که قبلاً توسط شرکت اپل استفاده می‌شد) آسان‌تر است و به برنامه نویسان مبتدی اجازه می‌دهد تا با دردسر کمتری برای سیستم عامل iOS اپلیکیشن بسازند. اگر علاقه دارید برنامه نویس iOS شوید، زبان Swift را بیاموزید.

بیشتر بخوانید  حالت Sleep برای لپ‌تاپ مناسب‌تر است یا Shut Down؟

Solidity

اگر می‌خواهید برنامه نویسی شوید که منطبق بر تکنولوژی بلاکچین فعالیت کند، زبان Solidity را به شما معرفی می‌کنیم. شاید بتوان گفت Solidity ناشناخته‌ترین و کم استفاده‌ترین زبان در این فهرست است. از Solidity برای توسعه قراردادهای هوشمند بر روی بلاکچین رمز ارز Ethereum استفاده می‌شود.

ظهور رمز ارزها و بلاکچین سبب شده تا تقاضا برای توسعه‌دهندگان Solidity در بازار کار افزایش پیدا کند. ما نیز به همین دلیل این زبان را در فهرست خود قرار دادیم.

روبی (Ruby)

آخرین زبان در این فهرست، زبان Ruby است که به دلیل استفاده آن توسط توسعه‌دهندگان Full-stack محبوب شده است. در اصل، زبان روبی در ژاپن و برای ساخت بازی طراحی شده است، اما امروزه به عنوان زبانی تطبیق‌پذیر برای توسعه وب و ساخت بازی استفاده می‌شود.

چند نکته:

  • یادتان باشد که باید به شکل ساده آموزش خود را شروع کنید. برای شروع، بهتر است بر روی یک زبان برنامه نویسی تمرکز کنید و تا زمانی که بر آن مسلط نشده‌اید، یادگیری زبان جدید را آغاز نکنید.
  • هر زمان که توانستید به صورت فریلنسری پروژه بگیرید. در سایت‌ها و انجمن‌های مرتبط جستجو کنید و کاری را بپذیرید که با مهارت‌هایتان تطابق دارد. یادتان باشد حتی اگر مقدار کمی دانش برنامه نویسی دارید، باز هم از اکثر انسان‌ها بیشتر برنامه نویسی می‌دانید. پس به خودتان اعتماد داشته باشید.
  • نگران این نباشید که چطور باید برنامه نویس شوید، و فقط شروع به آموختن کنید. مطمئناً در آغازِ یادگیری کمی با مشکل روبرو خواهید شد، اما با گذر زمان و آموختن نکات جدید، مسلط خواهید شد. نکته اینجاست که لقمه‌ای که می‌گیرید نباید بزرگ باشد!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *