HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما

با دوستان خود را به اشتراک بگذارید:

به‌جرأت می‌توان گفت در حوزه دیجیتال، هیچ مقوله‌ای به‌اندازه امنیت اهمیت ندارد. متأسفانه حملات سایبری همواره در کمین کسب‌و‌کارها هستند و علاوه بر هک داده‌های مهم کاری، اطلاعات مراجعه‌کنندگان را نیز در خطر قرار می‌دهند. مطمئناً جلب اعتماد کاربران به‌اندازه‌ای اهمیت دارد که برای حفظ آن باید تمام تلاش خود را به‌کار گیرید. HTTPS و SSH دو مورد از پروتکل‌های ایمنی هستند که با استفاده از فرآیند رمزنگاری، امنیت وب‌سایت و سرور شما را بالا می‌برند، اما کارایی Ssh و https چیست. در ادامه، در مورد تأثیر این دو فناوری بر دسترسی امن، مدیریت سرور و… صحبت خواهیم کرد.

 

 

HTTPS چیست؟

اگر جزء طرفداران خریدهای اینترنتی باشید، بارها شنیده‌اید که سایت موردنظر شما باید در کنار آدرس خود، علامت قفل داشته باشد یا این‌که جلوی URL، واژه «https» دیده شود. این نکته‌ها مربوط به وجود پروتکلی با همین نام هستند که مخفف عبارت Hyper Text Transfer Protocol Secure است. علت این تأکید هم تأثیری است که این فناوری بر ایمنی وب‌سایت‌ها می‌گذارد.

در این تکنولوژی، انتقال داده‌ها بین کاربر و سایت به‌شکل رمزنگاری‌شده انجام می‌شود. این اطلاعات صرفاً توسط فردی قابل دسترسی هستند که دارای کلید رمزگشایی باشد. رمزنگاری داده در پروتکل HTTPS توسط SSL یا TLS انجام می‌گیرد. درصورتی‌که کسب‌و‌کارهای اینترنتی از آن استفاده نکنند، ریسک از دست رفتن اطلاعات توسط هکرها بالا می‌رود. از این‌رو، اگر به وب‌سایت‌هایی وارد شوید که از این پروتکل امن برخوردار نیستند، معمولاً توسط مرورگرها و موتورهای جست‌وجو با هشدارهای امنیتی روبه‌رو خواهید شد.

این فناوری با رمزگذاری اطلاعات، داده‌های کارت اعتباری خریداران را از خطرات حمله هکرها در امان نگه می‌دارد و ایمنی کسب‌و‌کارها را نیز حفظ می‌کند. مبنای کار آن نیز تأمین امنیت است و با ارائه سطح امنیتی بالاتر از http، شرایط امنی را بهبود می‌بخشد.

در این تکنولوژی، گواهینامه‌های SSL یا TLS، رمزنگاری داده‌ها را پیش از ارسال انجام می‌دهند. پس اگر اطلاعات به‌وسیله یک فرد دیگر رهگیری شود نیز امکان سوءاستفاده از آن‌ها وجود نخواهد داشت. یک «SSL/TLSHandshake» آغازگر روند ارتباطی در این پروتکل است.

سرور با نشان دادن گواهینامه SSL، مرحله اثبات هویت خود را به مرورگر انجام خواهد داد. Server’s Public Key به‌عنوان کلید عمومی سرور در نظر گرفته می‌شود تا رمزنگاری داده‌ها را انجام دهد. در این مرحله، یک Session Key مشترک برای سرور و مرورگر به‌وجود آمده و سپس، تمام داده‌ها از جمله اطلاعات کارت بانکی با مرحله رمزنگاری روبه‌رو می‌شوند.

 

HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما
HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما

SSH چیست؟

حال نوبت به بررسی این موضوع می‌رسد که Ssh چیست؟ اتصال SSH شرایطی را فراهم‌ می‌کند تا دو سیستم در ایمن‌ترین شکل ممکن به یکدیگر متصل شوند. این پروتکل استاندارد با رمزنگاری اطلاعات ردوبدل‌شده، جزء امن‌ترین راهکارهای ارتباطی در فضای اینترنت به‌حساب می‌آید.

این سیستم ارتباطی، کاربردهای مختلفی دارد که یکی از آن‌ها، انتقال ترافیک شبکه‌های رمزنگاری‌شده است. همچنین، ویژگی‌ پورت فورواردینگ این امکان را به شما می‌دهد تا محدودیت‌های اینترنتی را رفع کنید. اولین مرحله کار این پروتکل، احراز هویت است. کاربر با کمک این راهکار امنیتی‌، به سرور متصل می‌شود.

در مرحله بعد، سرور روند ارائه کلید عمومی به کاربر را انجام داده و فرآیند تبادل کلید این پروتکل شروع می‌شود. سپس، بعد از انجام یک‌سری سازوکارهای خاص، کلیدها رمزنگاری و رمزگشایی شده و بین کاربر و سرور، سیستم امنی به‌وجود می‌آید که بعدها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بعد از رمزگذاری، مرحله تأیید هویت کاربر فرامی‌رسد. تأیید هویت با شیوه‌های گوناگونی مانند کلید عمومی، استفاده از رمز و احراز هویت چند عاملی صورت می‌گیرد. بعد از این مرحله، دسترسی از راه دور هم برای کاربر امکان‌پذیر و ایمن است و انتقال اطلاعات، مدیریت سرور و… به‌راحتی انجام می‌شوند. این اقدامات همگی با ایمنی کامل انجام می‌گیرند و راه نفوذ هکرها را مسدود می‌کنند.

یکی از مزایای مهم SSH، مدیریت فایل‌های سرور است و مزیت بعدی آن را می‌توان قابلیت خودکارسازی روند ورود به سیستم معرفی کرد. با استفاده از این پروتکل می‌توانید به‌صورت خودکار، فایل‌ها را انتقال دهید و فرآیند پشتیبان‌گیری را ایمن‌تر کنید. همچنین، سخت‌افزار سرور و روترها را از دور کنترل کرده و امنیت سرور و کلاینت را حفظ کنید. بدون‌شک، جنبه‌های امنیتی این فناوری، مهم‌ترین کارایی آن به‌حساب می‌آیند.

 

HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما
HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما

رازهای امنیتی HTTPS و SSH

این دو پروتکل می‌توانند سطح امنیت وب‌سایت شما را به‌شدت بالا ببرند و از این طریق، یک فضای ایمن برای فعالیت کاربران ایجاد کنند. در نتیجه، شما نزد مشتری‌ها به‌عنوان یک کسب‌و‌کار ایمن شناخته می‌شوید و مخاطبان بیشتری به شما اعتماد خواهند کرد. پس، کسب‌و‌کارتان روند پیشرفت را سریع‌تر پشت سر می‌گذارد.

از طرف دیگر، منافع امنیتی فقط مختص کاربران نیستند و صاحبان کسب‌و‌کارها نیز از این‌ موضوع نفع می‌برند. مسلماً فعالیت مشاغل اینترنتی در یک فضای امن، شرایط بهتری را از نظر مدیریتی فراهم‌ می‌کند و اجازه نمی‌دهد که اطلاعات مهم این و‌ب‌سایت‌ها به خطر بیفتند.

فناوری‌های امنیتی مذکور بر افزایش نرخ تبدیل و سئوی سایت نیز اثر مثبت می‌گذارند، اما چگونه؟ حتماً می‌دانید که موتورهای جست‌وجو به ایمنی کاربران اهمیت زیادی می‌دهند. زمانی‌که با استفاده از این دو پروتکل، امنیت سایت‌تان را بالا می‌برید، اطلاعات بین کاربر و سرور، حفاظت شده و در نتیجه، شرایط ایمن‌تری برای افراد به‌وجود می‌آید. در نتیجه، چنین سایت‌هایی به رتبه بهتری در زمینه سئو دست خواهند یافت.

کاربردهای عملی HTTPS و SSH

در ادامه کاربردهای عملی این فناوری‌ها را نام می‌بریم تا راحت‌تر بتوانید با شرایط استفاده از آن‌ها آشنا شوید. بعضی از کاربردهای HTTPS عبارتند از:

  • وب‌سایت‌های تجارت الکترونیک: سایت‌هایی که با تراکنش‌های پرداخت سروکار دارند، باید از این پروتکل برای محافظت از اطلاعات حساس مانند جزئیات کارت اعتباری استفاده کنند.
  • صفحات ورود: هر صفحه‌ای که نیاز به احراز هویت کاربر دارد، باید از این سیستم ارتباطی برای محافظت از اعتبارنامه‌ها استفاده کند.
  • ایمیل مبتنی بر وب: سرویس‌هایی مانند Gmail و Outlook باید ارتباط بین کلاینت‌ها و سرورها را ایمن کنند.
  • خدمات بانکی و مالی: بانکداری آنلاین و پلتفرم‌های سرمایه‌گذاری از این تکنولوژی برای ایمن‌سازی داده‌های مالی استفاده می‌کنند.
  • APIها: اکثر APIهای مدرن برای اطمینان از یکپارچگی و محرمانگی داده‌ها در هنگام تبادل داده‌های حساس بین سرویس‌ها، به HTTPS نیاز دارند.

حتماً می‌دانید که یکی از مهم‌ترین کاربردهای SSH‌ در مقوله مدیریت و‌ کنترل سرورها است. در ادامه قصد داریم تا چند مثال از کاربردهای این پروتکل را مورد بررسی قرار دهیم.

  • اساسی‌ترین کاربرد این فناوری، اتصال به یک سرور از راه دور است. شما باید آدرس IP یا نام میزبان سرور از راه دور را بدانید و اعتبارنامه‌های لازم را برای احراز هویت داشته باشید.
  • شما می‌توانید با استفاده از دستور scp از این سیستم امنیتی برای کپی ایمن فایل‌ها بین دستگاه محلی خود و یک سرور راه دور استفاده کنید.

گواهینامه‌های SSH امکان احراز هویت را از طریق برنامه‌نویسی فراهم کرده و به خودکارسازی وظایفی مانند انتقال فایل، اجرای دستورات در سرورها، نظارت بر سرور و ارسال گزارش به کاربران پیکربندی‌شده کمک می‌کنند.

 

HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما
HTTPS و SSH چیست؟ رازهای امنیت دیجیتال برای وب‌سایت شما

نتیجه‌گیری

دو پروتکل HTTPS و SSH، به جایگاه ویژه‌ای در دنیای دیجیتال دست یافته‌اند و باتوجه‌به نقشی که در افزایش امنیت وب‌سایت‌ها دارند، این جایگاه کاملاً طبیعی است. هردو گزینه هدف اصلی خود را بر افزایش سطح ایمنی قرار داده‌اند، اما نمی‌توان انکار کرد که در برخی از جوانب باهم تفاوت دارند. تفاوت HTTPS و SSH به مباحثی مانند سطح امنیت، نحوه کارکرد، پیچیدگی در استفاده و‌… مربوط می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم که همین حالا با انتخاب مناسب‌ترین پروتکل، یک محیط امن برای خود و کاربران بسازید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *