بلاکچین (Blockchain)

با دوستان خود را به اشتراک بگذارید:
بلاک چین یک پایگاه داده یا دفتر کل توزیع شده است که بین گره ها یا نود های یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاشته می شود. بلاکچین به عنوان یک پایگاه داده، اطلاعات را به صورت الکترونیکی در قالب دیجیتال ذخیره می کند. انواع بلاک چین ها اغلب به دلیل نقش ضروری خود در سیستم ارز های دیجیتال، مانند بیت کوین و اتریوم، برای حفظ رکورد های ایمن و غیرمتمرکز کردن تراکنش ها شناخته می شوند. بلاک چین امنیت داده ها را تضمین می کند و بدون نیاز به شخص ثالث، تراکنش ها را تایید می کند.

بلاکچین چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

بلاک چین به فهرست های غیرمتمرکز بلوک ها اشاره دارد که در آن تراکنش های داده به روشی منحصر به فرد، بدون دست کاری، غیرقابل تغییر و شفاف ذخیره می شوند. تراکنش ها بر روی بلوک های دیگر که با استفاده از ارز های دیجیتال به یکدیگر متصل شده اند، ثبت می شوند. سیستم های بلاک چین معمولا از سرور های مرکزی استفاده نمی کنند، اما بین همه سیستم های مشارکت کننده توزیع می شوند. بلاک چین ها به تأیید و ردیابی تراکنش های چند مرحله ای، کمک می کنند. علاوه بر این بلاکچین ها می توانند تراکنش های با امنیت بالا فراهم کنند، هزینه های مربوط به انطباق را کاهش داده و سرعت پردازش و انتقال داده ها را افزایش دهند. بلاک چین ها اطلاعات را در بلوک ها جمع آوری می کنند. این بلوک ها مجموعه ای از اطلاعات را در خود ذخیره می کنند. بلوک ها دارای ظرفیت های ذخیره سازی منحصربه فردی هستند و هنگامی که ظرفیت آن ها تکمیل می شود، بسته شده و به بلوک تکمیل شده قبلی اتصال می یابند و زنجیره ای از داده ها را ایجاد می کنند که با عنوان بلاک چین شناخته می شود. اطلاعات جدیدی که به بلوک های تازه اضافه می شود، در یک بلوک جدید تشکیل شده کامپایل می شود و پس از پر شدن ظرفیت آن نیز به زنجیره اضافه می شود. از عمده ترین کاربرد بلاکچین می توان به ارز های دیجیتال، تراکنش های مالی، امور بانکداری، صنایع غذایی، مدیریت زنجیره تامین، قرارداد های هوشمند، حسابداری و شبکه توزیع انرژی اشاره کرد.

بلاکچین چگونه کار می کند؟

 

بیشتر بخوانید  سقوط ارزش بیت‌کوین ادامه‌دار خواهد بود؟

بلاکچین اغلب به عنوان یک زنجیره توصیف می شود که از بلوک های جداگانه ای از داده ها تشکیل شده است. همانطور که داده های جدید به صورت دوره ای به شبکه وارد می شوند، بلوک جدیدی ساخته شده و به زنجیره وصل می شود. این زنجیره شامل تمام گره هایی می شود که نسخه ای از دفتر کل بلاک چین را به روزرسانی می کنند، تا یکسان باشند. نحوه ایجاد بلوک های جدید کلیدی است که بلاک چین را بسیار امن می کند. اکثر گره ها باید قبل از اینکه یک بلوک جدید به دفتر کل اضافه شود، مشروعیت داده های جدید را تأیید کنند. برای یک ارز دیجیتال، ممکن است تضمین شود که تراکنش های جدید در یک بلوک تقلبی نبوده یا اینکه سکه ها بیش از یک بار خرج نشده باشند. هدف بلاک چین اجازه دادن به ثبت و توزیع اطلاعات دیجیتال است، اما اجازه ویرایش این اطلاعات را نمی دهد. به این ترتیب می توان گفت بلاک چین پایه و اساس دفاتر غیرقابل تغییر و یا سابقه تراکنش هایی است که نه می توان آن ها را تغییر داد، حذف کرد و یا از بین برد. به همین خاطر است که بلاک چین به عنوان فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT)، نیز شناخته می شود. بلاکچین در آینده به رشد و گسترش بسیاری دیگر از کسب و کار ها کمک کرده و نقش اساسی را در ایجاد فناوری های نوین ایفا خواهد کرد.

انواع بلاکچین چیست؟

 

بلاکچین عمومی

بلاکچین عمومی یک زنجیره باز است که برای پیوستن به آن نیازی به هیچ نوع مجوزی نیست. عموم مردم می توانند بدون مجوز در آن شرکت کنند، زیرا ماهیت غیرمتمرکز دارد و توسط هیچ شخص یا نهادی کنترل نمی شود. بلاک چین عمومی به تمام شاخه های زنجیره اجازه می دهد تا داده ها را ایجاد و اعتبار سنجی کنند. بیت کوین و اتریوم دو نمونه محبوب بلاک چین هستند. این ارز های رمزپایه منبع باز هستند، به این معنی که تمامی افراد می توانند از آن ها ستفاده کنند. هرچه بلاک چین عمومی فعال تر باشد، ایمن تر می شود. هر چه شبکه قوی تر باشد، کنترل بلاکچین دشوارتر می شود.

بلاکچین خصوصی

یک بلاک چین خصوصی نوعی از بلاک چین است که در آن تنها یک سازمان، به کل شبکه دسترسی دارد. بلاکچین خصوصی کاملا متضاد یک بلاکچین عمومی است، زیرا شبکه آن منبع باز نیست و همه افراد به آن دسترسی ندارند. راه حل های بلاکچین خصوصی شامل سطحی از امنیت برای کنترل افرادی هستند که به داده ها دسترسی دارند.

بلاکچین کنسرسیوم

بلاک چین کنسرسیوم که به عنوان بلاک چین فدرال نیز شناخته می شود، نوعی دیگر از بلاکچین است. بلاکچین کنسرسیوم یک بلاک چین مجاز است، به این معنی که نه تنها یک سازمان، بلکه گروه های متعددی از سازمان ها به مدیریت این پلتفرم دسترسی دارند. هدف یک بلاکچین کنسرسیوم کمک به کسب و کار ها برای همکاری است. ایجاد کنسرسیوم ها می تواند فرآیند دشواری باشد، زیرا همکاری بین بسیاری از سازمان ها را ضروری می کند.

بلاک چین هیبرید

بلاک چین هیبرید شکلی پیشگام از فناوری بلاکچین است. بلاک چین به طور منحصر به فردی در حال تغییر جهان است. این نوع بلاکچین به کسب و کار ها، دولت ها و سایر سازمان ها کمک می کند تا گردش کار خود را بهتر مدیریت کنند و با ارائه راه حل های بهتر، سیستم های خود را ارتقا دهند. داده های ذخیره شده در یک بلاک چین هیبریدی قابل مشاهده است، برای همه کاربران قابل دسترسی است و ممکن است دست کاری شود.

ویژگی های بلاکچین

  • بلاکچین فرصت های زیادی را برای پلتفرم هایی ایجاد می کند که به ویژگی های تغییرناپذیر نیاز دارند تا سیستم خود را در یک بازار بسیار رقابتی کارآمدتر کنند. به عنوان مثال زنجیره تامین را در نظر بگیرید. تغییرناپذیری شرکت ها را قادر می سازد تا اطمینان حاصل کنند که هیچ مانعی برای بسته های حمل و نقل وجود ندارد. از آن جایی که بلاک چین تغییر ناپذیر است، تغییر اطلاعات بسته به هیچ وجه امکان پذیر نیست و هر گونه تغییر سیستم را هشدار می دهد.
  • یکی دیگر از جنبه های حیاتی که بلاک چین را بسیار مهم می کند، شفافیت است. بلاک چین انواع مختلفی دارد. بلاک چین عمومی به دلیل ماهیت خود شفافیت را فراهم می کند و برای کارکرد های مختلف جامعه ما از جمله انجام انتخابات بسیار مفید است. شرکت ها همچنین می توانند از آن برای اطمینان از اینکه کاربر می تواند با شفافیت کامل یا جزئی با فرآیند ها تعامل داشته باشد، استفاده کنند.
  • خدمات غیرمتمرکز ستون اصلی جامعه آینده نگر هستند. با کمک بلاکچین خدمات غیرمتمرکز برای هر بخشی وجود خواهد داشت. این ویژگی به مردم امکان دسترسی بی سابقه به گزینه هایی را می دهد که در حال حاضر در بازار موجود نیستند. تقریباً هر بخش خدمات غیرمتمرکز خواهد داشت. به عنوان مثال، صنعت موسیقی می تواند از خدمات غیرمتمرکز بهره مند شود، جایی که هم سازنده و هم مصرف کننده می توانند بدون نیاز به هیچ گونه تأییدیه از یک شرکت بزرگ متمرکز در آن شرکت کنند. موارد استفاده عالی بلاکچین تنها به یک مورد خاص محدود نمی شود. این فناوری بلاک چین را برای آینده جامعه ما بسیار عالی می کند. تقریباً در هر بخش، از جمله امور مالی تجارت، بانک، دولت، آموزش، مراقبت های بهداشتی، نفت و… قابل استفاده است.
نتیجه گیری
بلاکچین یک دفتر کل دیجیتال توزیع شده است که هر نوع داده ای را ذخیره می کند. یک بلاکچین می تواند اطلاعات مربوط به تراکنش های ارز دیجیتال، مالکیت NFT یا قرارداد های هوشمند DeFi را ثبت کند. در حالی که سیستم بیت کوین شناخته شده ترین کاربرد فناوری بلاک چین است، هزاران ارز دیجیتال دیگر وجود دارد که بر اساس این فناوری در حال ظهور ساخته شده اند. در حالی که باید دید آیا بیت کوین در جایگزینی سایر روش های پرداخت سنتی موفق خواهد شد، کاربرد های فناوری بلاک چین به سرعت در حال رشد است و طرفداران آن می گویند ممکن است منجر به تغییرات چشمگیر در صنایع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *