برای سفر در هر سرزمینی به یک قطبنما نیاز داریم؛ متاورس یا فراجهان یا جهان جدید که این روزها خیلی زیاد درباره آن میشنویم، سرزمینی است که احتمال سفر به آن زیاد است. حال مجموعه ایرانی متا با شعار «ایرانی متا، قطب نمای متاورس» شروع به فعالیت کرده که به این معنی است که ایرانیهایی که قصد سفر و اقامت در جهان جدید را دارند، می توانند روی راهنمایی و همراهی ایرانی متا حساب کنند. در مورد این ادعا عصر تراکنش گفتوگویی با جناب مهندس رضا لونی، بنیان گذار ایرانی متا داشته است که در ادامه به آن می پردازیم.
متاورس؛ یک فرصت بالندگی

این روزها بسیار درباره متاورس میشنویم. پدیده جدید حوزه فناوری که حول آن سخنرانی ها، گزارش ها و رویداد های زیادی نه تنها در دنیا که در کشور ما نیز برگزار شده است. مهندس لونی ابتدا درباره نگاهشان به این پدیده جدید صحبت می کنند و توضیح می دهد: «ابتدا به این توجه کنیم که متاورس یکی از زیر شاخه های حوزه رمزارز نیست، جهانی است که رمزارز ها، پول و وجه رایج معاملاتی آن جهان خواهند بود و این شاید کلیدی ترین نکته در شناخت متاورس است؛ چراکه هم جایگاه متاورس و هم گستردگی آن روشن می شود. دوم این که متاورس یک انتخاب پیش روی ما نیست؛ واقعیتی است ناگزیر در آینده ای نه چندان دور. البته نگاه ما اغراق آمیز نیست، چالش ها و فرازونشیب های متاورس چیزی نیست که بتوان نادیده گرفت، اما این ها شکل جدیدی را که متاورس به جهان خواهد داد، نفی نمی کند و ایرانی متا بر پایه این نگاه واقع بینانه شکل گرفته است.»
طبق صحبتهای بنیان گذار ایرانیمتا، متاورس با هدف تسهیل ارتباطات و رفع محدودیت های جغرافیایی بر پایه وب ۳ و با توجه به داشتن جذابیت و ایجاد سرگرمی برای مردم، در حوزه های ارتباطی، تبلیغاتی، نرمافزاری، آموزشی، تجاری، پزشکی، طرح های سه بعدی و توریسم مجازی پتانسیل های زیادی دارد؛ «با بررسی اخبار و تحولات متاورس متوجه می شویم، پروژه ها و ایده هایی که در حوزه متاورس سرمایه گذاری شده اند با اقبال خوبی همراه بودهاند. ورود و سرمایهگذاری شرکت های بزرگ همچون مایکروسافت و فیسبوک نویدبخش آینده ای روشن برای پروژه متاورس است. روندها به شکلی پیش می رود که زندگی فردی، اجتماعی و تجاری ما در این بستر شکل دیگری به خود خواهد گرفت؛ اما در مورد ایران یک نکته خیلی مهم است.»
به نظر آقای مهندس لونی متاورس برای ایرانی ها یک فرصت بالندگی است و شاید بتوانیم عقب ماندگی چندین و چندساله مان را جبران کنیم: «از این منظر که جهانی نو در حال شکل گیری است و ما به عنوان تمدنی که سال هاست در مناسبات توسعه ای نقش دنبالهرو داریم، این امکان فراهم است که در جهان جدید خود را در جایگاه دیگری تعریف کنیم و گام هایی برداریم که در مناسبات فعلی بسیار سخت و نا ممکنتر است. اگرچه تردیدی نیست که همچنان با محدودیت های جهان سومی باید به این جهان ورود کنیم، اما الزامی ندارد خودمان را به طبقهبندی هایی از پیش تعیین شده الصاق کنیم، چون در این فضای جدید هنوز طبقه بندی های مرسوم ما تعریف نشده یا حداقل عیان نیست.»
متاورس؛ شکل آینده زندگی در این جهان
وی در ادامه اشاره داشت که متاورس از مجموعه پدیده هایی تشکیل شده که هر یک به تنهایی برای انسان معاصر قابلیت و جذابیت داشته و با استقبال روبهرو شده اند: «حالا فکر کنید همه این ها یک جا جمع شده و متاورس را تشکیل داده. چرا باید فکر کنیم فراگیر نمیشود. یک جهان سه بعدی مجازی، با به کارگیری پتانسیل های شبکههای اجتماعی، ارتباطات را آنچنان که اینترنت دگرگون کرد، تکمیل می کند؛ بدون خیلی از محدودیت های جهان واقعی، با شفافیت بیشتر، فضای آزادتر و ظرفیت نمایش خلاقانه ترین ایدههایمان. علاوه بر این، استقبال از تجارت و اقتصاد غیرمتمرکز مبتنی بر رمزارزها در چند سال اخیر گویای مطلوبیت آن است. پس دلیلی ندارد به آن خوشبین نباشیم، اما متاورس، آینده نیست، شکل آینده است و اگر ما بخواهیم آینده را تصور کنیم، کافی است مختصات متاورس را تجسم کنیم.»
به گفته او، چه نگران پیامد های آن باشیم و چه مسحور جذابیت هایش، نشانه ها گواه بر این است که متاورس شکل آینده زندگی در این جهان را ترسیم کرده و ما هرچه زودتر به آن سفر کنیم، بیشتر درباره آن بدانیم، ابعادش را بشناسیم و از اولین بازیگران آن باشیم، برندهایم. لونی ادامه میدهد: «ما میبینیم که با فراگیر شدن رمزارزها و توسعه زیرساخت فناوری های مرتبط با آن، شبکه بلاکچین خیلی بیشتر با نیاز های واقعی در حوزه های مالی و بانکداری هماهنگ شده و همین موضوع فرصتی را برای همه دولت ها فراهم کرده که هرچه زودتر از پتانسیلهای شبکه بلاکچین در حوزههای مالی و بانکداری بهرهمند شوند. اقتصاد پولی دنیا به سمت غیرمتمرکز شدن پیش می رود، همچنین اغلب کشور ها از جمله چین و آمریکا به صورت جدی در حوزه رمزارزها فعالیت و سرمایه گذاری کرده اند. متاورس با به کارگیری قابلیت های شبکه بلاکچین و فناوری های AR و VR محصولات جدیدی به سبد سرمایه گذاری بلاکچین اضافه کرده که فرصت های جدیدی را برای سرمایه گذاری در قالب توکن های غیرمثلی (NFT) ایجاد کرده است.»
۱۴۰۱؛ سال توسعه زیرساختهای شبکه بلاکچین و متاورس

او درباره چالش های رگولاتوری این دنیای جدید نیز صحبت می کند: «چالش های رگولاتوری متاورس از مسائل مهم پیش روی کشورهاست، اما قبل از اینکه به آن بپردازم، باید جایگاه این نگرانی ها را مشخص کنم. از زمان تشکیل اجتماع های بشری مفهوم پول شکل گرفته، اما امروز ما همچنان درگیر چالش های قوانین پولی و بانکی هستیم. از ظهور اینترنت سال ها گذشته و ما امروز در ایران در مورد طرح صیانت حرف می زنیم، در حالی که اینترنت و شبکههای اجتماعی تا جزئیترین مسائل زندگی ما را درگیر خود کرده است؛ بنابراین اگرچه باید به چالش های قانونی و تنظیمگری بهطور جدی فکر کرد، ولی اینکه از سوی عده ای، چالش ها بهعنوان موانع فراگیر شدن فراجهان مطرح می شود، اشتباه است. یکی از اصول شبکه بلاکچین، غیرمتمرکز بودن آن است که با قوانین پولی و مالی تمام کشور ها مغایرت دارد؛ بنابراین شاهد جدال در حوزه رگولاتوری شبکه بلاکچین در تمام دنیا هستیم، اما استقبال عموم مردم جهان و تحولاتی که شبکه بلاکچین طی چند سال گذشته داشته، یک مسیر یک طرفه را برای کشور ها تعیین کرده است، به شکلی که باید قانون گذاری جدید در این حوزه داشته باشند. در ایران هم با توجه به مغایرتها و محدودیتهایی که قوانین پولی بانک مرکزی با اصول اولیه شبکه بلاکچین و متاورس دارد، مسیر پرچالشی برای رگولاتوری در این حوزه پیش رو خواهیم داشت. این را هم در نظر داشته باشیم که شرکت های بزرگ بین المللی سرمایه گذاری های بزرگی در این حوزه داشته اند و حتماً ریسک های آن را ارزیابی کرده اند.»
به عقیده بنیان گذار ایرانی متا، در کل، سال جدید، سال توسعه زیرساخت های شبکه بلاکچین و متاورس است که به نظر می رسد روند ها به سمت انعطاف هرچه بیشتر شبکه بلاکچین برای تسریع ورود دولت ها سوق پیدا می کند: «ما در ایرانی متا تلاش خواهیم کرد بر اساس راه حلهای جهانی، پیشنهاد های عملی بومی را در اختیار رگولاتوری قرار دهیم و با تعاملی که خواهیم داشت، در تسریع رفع نگرانی ها و تعیین تکلیف های کلان نقش مؤثری ایفا کنیم.»
قطب نمای ایرانی ها در متاورس
او سپس درباره ایرانی متا صحبت می کند: «ایرانی متا، یک پلتفرم مرجع در حوزه متاورس است. ما از ابتدای ۱۴۰۰ به این فکر کردیم که نه تنها متاورس اتفاق مهمی است، بلکه برای ورود به آن دیر هم شده و از آن جا که در ایران با محدودیت دسترسی ها، عدم تسلط کافی به زبان بینالمللی و فنی، حاشیههای منفی و نگران کننده و مسائلی از این قبیل روبهرو هستیم، خوب است که قطب نمای ایرانی ها در متاورس باشیم. ما در جایگاه تورلیدر قرار می گیریم، در طول سفر اطلاعات و خدمات لازم را ارائه می دهیم؛ بنابراین ایرانی ها در متاورس احساس غریبی نمی کنند و جهت یابی درستی خواهند داشت. بر همین اساس تلاش می کنیم یک دروازهبانی استاندارد از اخبار، مقاله ها، تحلیل ها و همه اطلاعاتی که حول این موضوع ارائه می شود، داشته باشیم تا ضمن فرهنگ سازی در این حوزه، زمینه پذیرش پتانسیل های این فناوری جهت استفاده تخصصی در صنایع مختلف کشور فراهم شود.»
طبق صحبت های جناب لونی، خدمات و راهکار های ایرانی متا از طریق وبسایت، پلتفرم های اجتماعی، برگزاری کارگاه های آموزشی و همایش های تخصصی برای اقشار مختلف جامعه، از جمله فعالان حوزه بلاکچین و رمزارز، هنرمندان و دستاندرکاران صنعت هنر، بازیگران دنیای مجازی و صنایع دیجیتال ارائه می شود: «علاوه بر این ما خدمات مشاوره اختصاصی برای کسب و کارهای علاقه مند به این حوزه را هم تدارک دیده ایم.»
او سپس درباره مهمترین چالشی که فکر می کند ایرانی متا در سال ۱۴۰۱ با آن رو به رو خواهد شد، صحبت می کند: «در حوزه آموزش، مشاوره و اطلاع رسانی که ما به عنوان فعالیت های پایه ای در سایت ایرانی متا و دیگر بخش های مجموعه در نظر گرفته ایم، چالش جدی نخواهیم داشت. چالش ها در اقدامات عملیاتی بر بستر بلاکچین و در فضای متاورس است. با توجه به سرعت رشد و افزایش علاقه مندی به استفاده از فناوری های جدید مبتنی بر بلاکچین در بدنه کسبوکارها و صنایع پیشرفته مالی و بانکی کشور، پیش بینی می شود سال آینده مسیری همراه با چالش را نه تنها در ایران، بلکه در دنیا خواهیم داشت. ما در ایرانی متا تلاش می کنیم فضای آگاهی بخشی و مشورتی را به گونه ای پیش ببریم که مخاطبانمان با مشکلات کمتری روبهرو شوند و از مسیر های منطقی تری عبور کنند. همچنین خوشبختانه بخشی از فعالیت ها بر بستر بلاکچین در کشور به رسمیت شناخته شده و ما تلاش می کنیم حداکثر استفاده را از این ظرفیت های قانونی در راستای توسعه کسب و کارهای علاقه مند داشته باشیم.»
او درباره چشم انداز ایرانیمتا نیز میگوید: «اگر بخواهم بر اساس بیانیه مأموریتمان بگویم، ایرانی متا یک سازمان فعال و نوآور است که با هدف ارتقای دانش، آگاهی، ارائه راهبرد و آسانسازی خدمات متاورسی به جامعه نخبه و فعال در حوزه کسبوکار و کارآفرینی متاورسی تأسیس شده است. ایرانی متا قرار است یک سازمان مرجع متاورسی در ایران باشد و جایگاه خود را بهعنوان جامع ترین و قابل اعتمادترین سازمان خصوصی ایرانی در حوزه فارسی زبانان با محوریت خبر پراکنی، آموزش، مارکتینگ، ارائه خدمات انافتی، تحلیل فنی و پشتیبانی در فضای متاورس تثبیت کند. ما به مخاطبانمان میگوییم اخبار زرد را دنبال نکنید. وقت، تنگ است و زمان کافی برای توجه به حاشیه های بیفایده نداریم.»