کریپتو چیست؟

با دوستان خود را به اشتراک بگذارید:

ظهور و گسترش بیت‌کوین باعث استفاده گسترده سرمایه‌گذاران از کلماتی مانند کریپتو، کریپتوکارنسی، ارز دیجیتال، رمز ارز و بلاک چین شده است.

کریپتو چیست و به چه معناست؟

کریپتو مخفف عبارت Cryptocurrency است و از دو واژه کریپتو به معنی رمزنگاری و کارنسی به معنی ارز تشکیل شده است. پس در واقع کریپتو به ارزهایی گفته می‌شود که بر پایه تکنیک‌های رمزنگاری ساخته می‌شوند. در فارسی این اصلاح بیشتر به صورت رمز ارز شنیده می‌شود. همچنین کلمات ارز دیجیتال و ارز مجازی نیز در این مورد به کار می‌رود. کلمات ارز دیجیتال و ارز مجازی در بازار کریپتو و تحلیل موارد مرتبط با این بازار یک مفهوم را دارد. پس می‌توان گفت که کریپتو زیر مجموعه ارز دیجیتال است.

تفاوت کریپتو با سایر ارزهای دیجیتال

کریپتو، تفاوت زیادی با سایر ارزهای دیجیتال دارد. تکنیک‌های رمزنگاری استفاده شده در کریپتو «خرج مضاعف» (Double Spend) ارزها را تقریبا از بین برده است. بسیاری از کریپتوکارنسی‌ها از یک سیستم غیرمتمرکز و توزیع شده برای تایید و ثبت تراکنش‌ها استفاده می‌کنند و ارزهای جدید نیز در فرآیند ثبت تراکنش‌ها استخراج می‌شوند.

کیف پول کریپتو و کاربردهای آن

حال که با مفهوم کریپتو چیست آشنا شدید، باید بدانید که هر کاربر برای اتصال به این شبکه باید کیف پول دیجیتال داشته باشد. با داشتن کیف پول دیجیتال می‌توانید به تمام دارایی و سرمایه خود در بلاک چین دسترسی داشته باشید. بنابراین در پاسخ به این سوال که کیف پول کریپتو چیست و چه کاربردی دارد؟ باید گفت که کیف پول کریپتو یک کلید خصوصی برای رمزگشایی پیام‌های دریافتی و ارسالی برای انتقال دارایی در این سیستم است.

بیشتر بخوانید  آیا کاهش قیمت بیشتری در انتظار بیت‌کوین است؟

با استفاده از این سیستم، هیچ‌ شخصی دسترسی به دارایی‌های شما ندارد مگر اینکه کلید خصوصی خود را در اختیار دیگران قرار دهید. با این اقدام دارایی‌های شما در فضای بلاک چین از جمله قراردادهای معاملات در دسترس دیگران قرار می‌گیرد. پس باید در حفظ آن نهایت دقت را داشته باشید.

الگوریتم اجماع در کریپتو به چه معناست؟

در کریپتو و بلاک چین دو نوع کاربر وجود دارد. نوع اول کاربرها، کاربران عادی هستند که از شبکه بلاک چین برای نگهداری و انتقال دارایی‌های دیجیتال خود استفاده می‌کنند. نوع دوم کاربرهای بلاک چین «نودها»، «گره‌ها» یا همان «ماینرها» هستند که وظیفه تایید و ثبت تراکنش‌ها را بر عهده دارند. البته الگوریتم اجماع در همه کریپتوکارنسی‌ها یکی نیست. در اینجا به بررسی الگوریتم اجماع «اثبات کار» (Proof of Work | PoS) که مربوط به اولین کریپتوکارنسی یعنی بیت‌کوین است، می‌پردازیم.

در سیستم‌های متمرکز بانکی، تایید و ثبت تراکنش‌ها توسط بانک انجام می‌شود. تمامی اطلاعات حساب‌ها در سرور مرکزی متعلق به بانک قرار دارد. بنابراین، بانک هنگام درخواست انتقال پول از یک کاربر به کاربر دیگر، می‌تواند با مراجعه به پایگاه داده متمرکز خود اطلاعات کاربران را چک کرده و در صورت درست بودن اطلاعات، آن‌ها را تایید و ثبت کند و حساب کاربران را به‌روز کند. پایگاه داده متمرکز، مشکلات امنیتی، تمرکز قدرت و هزینه‌های بالای تراکنش‌ها و سرعت کم را در پی دارد. کریپتو برای حل این مشکلات، یک سیستم غیرمتمرکز اراپه کرده است.

بلاک چین کریپتو یک سیستم غیرمتمرکز است. به این معنی که هیچ کسی مدیریت اطلاعات آن را بر عهده ندارد. بنابراین، برای نگهداری، تایید و ثبت تراکنش‌ها به کاربرانی نیاز است که به آن‌ها «ماینر» (Miner) گفته می‌شود. وظیفه اول ماینرها نگهداری داده‌های تراکنش‌ها است. اطلاعات تمام تراکنش‌ها توسط تمام ماینرها نگهداری می‌شود تا در صورتی که اطلاعات یکی از ماینرها دستکاری شد یا اطلاعات اشتباه به آن اضافه شد، بقیه کاربران از آن آگاه باشند و اجازه انجام این کار را ندهند.

بیشتر بخوانید  ساخت اتریوم: پلتفرمی که دنیای ارزهای دیجیتال را دگرگون کرد

وظیفه دوم ماینرها تایید تراکنش‌ها است. تراکنش‌های ایجاد شده توسط کاربران عادی برای ثبت در بلاک چین‌ باید به وسیله ماینرها تایید شوند. برای اینکه ماینرها داده‌های درست را تایید کنند، رقابت بین ماینرها در این مرحله تدارک دیده شده است. رقابت به این صورت است که ماینرها با قراردادن اطلاعات تراکنش‌ها، هش تابع قبلی و مقدار عددی نامشخص «نانس» در تابع هش مربوط به بلاک چین، می‌خواهند به خروجی هشی برسند که تعداد صفرهای آن از طرف شبکه مشخص شده است.

ماینرها با قراردادن مقادیر تصادفی نانس به صورت تکراری هش آن‌ها را به دست می‌آورند. در نهایت، ماینری که بتواند به خروجی هش مورد نظر شبکه برسد، برنده رقابت است. برنده، نانس نهایی را به شبکه اعلان می‌کند تا آن‌ها نیز بتوانند خروجی را تایید کنند. پس از تایید، بلاک جدید شامل تراکنش‌های با حداکثر سایز 1 مگابایت که شامل هش بلوک قبلی است ایجاد می‌شود. با ارسال هش این بلوک به بلوک بعدی، استخراج بلوک جدید آغاز می‌شود.

نتیجه‌گیری:

سرمایه‌گذاری در بازار کریپتو شاید کمی متفاوت‌تر از بازارهای دیگر باشد، آن هم به خاطر نوسانات و اختلافات گاها زیاد بین عرضه و تقاضا؛ اما فراموش نکنید که این بازار جوان در اوایل راه خود است و هر بازاری برای رسیدن به ثبات نیاز به زمان دارد.

در نهایت باید بگوییم سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال درست، تلکنولوژی‌های جدید، فناوری‌های نوآورانه، تیم‌های قابل اعتماد و… نقش پررنگی در بازدهی یک پروژه در آینده‌ای دور یا نزدیک خواهد داشت و قطعا نباید از آن‌ها چشم‌پوشی کنید.

از این رو برخی افراد با بررسی تمام این موارد و دلایل قانع‌کننده در یک پروژه سرمایه‌گذاری می‌کنند و نتیجه کار خود را در بازدهی میلیاردی می‌بینند، برخی افراد کورکورانه تصمیم‌گیری می‌کنند و با ناامیدی از بازار خارج می‌شوند.

بیشتر بخوانید  افت ۲.۶۹ درصدی بیت‌کوین در ۲۴ساعت گذشته

در نتیجه مانند بازار سهام، از هر ارز دیجیتالی نمی‌توان انتظار تا ابد سوددهی را داشت و باید همیشه در حال بررسی و تحلیل بازار کریپتو باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *