بیت‌کوین و اتریوم چه تفاوتی دارند؟

با دوستان خود را به اشتراک بگذارید:

بیت‌کوین و اتریوم دو ارز دیجیتالی هستند که با اختلاف از بقیه رمز ارزها در صدر جدول قرار و در مجموع بیش از 50 درصد ارزش کل بازار کریپتو را در اختیار دارند.

بیت کوین را «طلای دیجیتال» خطاب می‌کنند، چرا که مثل فلز گرانبهای طلا کمیاب و بادوام است. با این حال برخلاف آن خیلی راحت‌تر قابل تقسیم و ذخیره‌سازی است. اتریوم را یک کامپیوتر غیر متمرکز بین‌المللی خطاب می‌کنند، چرا که برای ساخت و اجرای اپلیکیشن‌های غیر متمرکز (دی‌اپ – DApp) مورد استفاده قرار می‌گیرد. این برنامه‌ها تحت کنترل یک مقام مرکزی نیستند، به همین دلیل در برابر سانسور، حذف و در کل اقدامات یک موجودیت خاص نظیر یک فرد، گروه، تیم، شرکت، سازمان یا دولت مصونیت دارند. البته طبق مقایسه بیت کوین و اتریوم شبکه نخستین رمز ارز دنیا نیز شبیه آن کاملا غیر متمرکز و مصون از دست‌کاری موجودیت‌های متمرکز است.

Bitcoin با ورود به بازار دیجیتال تغییرات بسیاری را در وضعیت اقتصادی جهان ایجاد کرد. اولین ارزی بود که به هیچ مرجعی وابسته نبود و به نقل از بسیاری از کارشناسان، نقطه عطف انقلاب اقتصادی جهان بود. اما بیت کوین با محدودیت‌هایی نیز همراه بود. چند سال بعد Ethereum با بررسی شبکه BTC  و بهبود آن، وارد بازار شد. قراردادهای هوشمند را به بازار معرفی کرد و صرافی‌های غیرمتمرکز از پس آن به وجود آمدند.

تفاوت عملکرد بیت‌کوین و اتریوم

بیت کوین اتریوم
بنیان‌گذار ساتوشی ناکاموتو ویتالیک بوترین، چارلز هاسکینسون، گوین وود
تاریخ عرضه ژانویه ۲۰۰۹ جولای ۲۰۱۵
کارایی جایگزین مطمئن برای ارزهای فیات پلتفرمی برای قراردادهای هوشمند و برنامه‌های مختلف
مکانیسم اجماع اثبات کار اثبات سهام، اثبات کار
سرعت نقل و انتقال حداقل ۱۰ دقیقه حداقل ۱۵ ثانیه
قدرت پردازش تراکنش‌ها ۷ تراکنش در ثانیه ۳۰ تراکنش در ثانیه
میزان عرضه عرضه محدود ۲۱ میلیون بیت کوین عرضه نامحدود

بیت‌کوین و اتریوم چه شباهت‌هایی دارند؟

آشنایی اولیه با این دو غول معروف و بیان تشابهات آنها به طور حتم به بحث اصلی ما کمک خواهد کرد. پس بهتر است یک دید اولیه از این دو بلاک چین داشته باشیم. بیت کوین اولین بلاک چین و رمزارز دنیا است.

اتریوم نیز 6 سال پس از بیت کوین ایجاد شده و به عنوان دومین ارز دیجیتال و بلاک چین مهم دنیا شناخته می‌شود. بیت کوین و اتریوم، به عنوان کوین در دنیای ارز دیجیتال فعالیت می‌کنند، یعنی هر دو بلاک چین مخصوص خود را دارند و توانسته‌اند روی بلاک چین‌های خود، توکن‌ها و برنامه‌های دیگری را میزبانی کنند.

در دنیای ارزهای دیجیتال، برای این که تراکنش‌ها تایید شوند، برخی بلاک چین‌ها از فرایندی به نام اثبات کار یا Proof of Work (PoW) استفاده می‌کنند. در این حالت کاربران شبکه که با نام نود شناخته می‌شوند، با حل برخی مسائل، سعی در اضافه کردن بلوک جدید به بلاک چین دارند.

در این فرایند، تراکنش‌ها اعتبار سنجی شده و در بلاک چین ذخیره می‌شوند. یکی از ایرادات این فرایند، نیاز به انرژی بسیار زیاد است. مصرف انرژی زیاد باعث شده تا استخراج بیت کوین و استخراج اتریوم، برای محیط زیست مضر باشد. هر دو ارز دیجیتال بیت کوین و اتریوم، به صورت غیرمتمرکز فعالیت می‌کنند، یعنی هیچ واسط یا سازمان سومی بر روی تراکنش‌ها کنترل ندارد.

نکته مهم دیگر، مقبولیت توسط اکثر فعالان حوزه ارزهای دیجیتال است. در واقع، تمامی صرافی‌های بزرگ و معروف این دو ارز دیجیتال را تایید کرده‌اند و کاربران می‌توانند با ثبت نام در آنها، به معامله اتریوم و بیت کوین بپردازند.

با هر دو ارز اتریوم و بیت کوین می‌توانید به خرید و فروش کالاهای مختلف بپردازید. این دو، رمزارزی برای معامله هستند.

نگاهی به آینده بیت‌کوین و اتریوم

از دیدگاه فنی، دو دلیل اصلی کاهش سرعت گسترش فضای بلاک چین و کریپتو، «مقیاس پذیری» و «انزوا» بوده است؛ منظور از مقیاس پذیری، عدم توانایی پاسخ‌گویی به درخواست‌ها در یک شبکه با افزایش تقاضا است. دو غول این حوزه یعنی بیت کوین و اتریوم قادر به پردازش تعداد زیادی تراکنش طی هر ثانیه نیستند و مقیاس پذیری ضعیفی دارند. همچنین شبکه‌های بلاک چین نظیر اتریوم و بیت کوین مجزا و منزوی از یکدیگر عمل می‌کنند و معمولا بین آن‌ها ارتباط و تبادل داده وجود ندارد. البته مقایسه بیت کوین و اتریوم با پروژه‌های جدیدتر نشان می‌دهد این مشکل تا حد زیادی در آن‌ها برطرف شده، اما دو غول صنعت کریپتو، اتریوم یا بیت کوین، همچنان از این دو معضل رنج می‌برند.

شبکه Bitcoin و Ethereum به طور متوسط قادر به پردازش 7 و 30 تراکنش در هر ثانیه است. برای مقایسه باید بدانید ویزا، به عنوان یکی از محبوب‌ترین سیستم‌های پرداخت (متمرکز) در جهان، در هر ثانیه به طور متوسط 1,700 تراکنش را پردازش می‌کند. این شرکت مدعی مقیاس پذیری سیستم خود تا 24,000 تراکنش در هر ثانیه است. مقایسه مقیاس پذیری بیت کوین و اتریوم با این ارقام نشان می‌دهد تفاوت فاحشی بین توان عملیاتی سیستم‌های پولی غیر متمرکز نسل اول (بیت کوین) و نسل دوم (اتریوم) با سیستم‌های متمرکز وجود دارد.

با گسترش تعداد کاربران و سرمایه گذاران، این معضل در شبکه‌های بیت کوین و اتریوم جدی‌تر می‌شود. مشکل فقط افزایش زمان تایید تراکنش‌ها نیست، بلکه کارمزدها نیز در زمان بالا رفتن ترافیک داخل شبکه سر به فلک می‌کشند؛ تا کنون شاهد افزایش کارمزد شبکه بیت کوین به بالای 1 میلیون تومان و فراتر رفتن کارمزد گس شبکه اتریوم به بالای 3 میلیون تومان هم بوده‌ایم! چنین ارقامی از تبدیل BTC و ETH به دو ارز پرکاربرد در پرداخت‌های روزانه قطعا جلوگیری می‌کنند.

سخن پایانی:

بدون شک بیت کوین و اتریوم دو غول بزرگ صنعت کریپتوکارنسی هستند که در این سال‌های گذشته از عمر آنها، ثبات قابل توجهی از خود نشان داده‌اند. بیت کوین به عنوان یکی از باثبات‌ترین ارزهای دیجیتال شناخته می‌شود و گزینه اول بسیاری از سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال است. باید دید پس از پایان استخراج این ارز آیا باز هم می‌تواند قدرت خود را حفظ کند یا خیر. از سوی دیگر اتریوم دید وسیع‌تری به آینده دارد. از قراردادهای هوشمند گرفته تا فناوری وب ۳. اتریوم با نگاه خلاقانه خود سعی دارد سرمایه‌گذاران بیشتری را برای خود جذب کند و تا کنون نیز موفق بوده است.

بیشتر بخوانید  نگرانی‌ها درباره اقتصاد آمریکا، قیمت بیت‌کوین را کاهش داد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *